niedziela, 24 listopada 2013

Szarlotka orkiszowa.

Jeżeli macie ochotę na pyszne a w dodatku zdrowe ciasto to koniecznie upieczcie tą szarlotkę. Jedynie na mące orkiszowej pełnoziarnistej, z najlepszymi ekologicznymi jabłkami, miodem i cynamonem. Jeżeli lubicie to dorzućcie również namoczone w rumie rodzynki, choć w moim przypadku wielki fan szarlotek, który znalazł w cieście rodzynki stwierdził, że to absolutnie zakazane ;) Zapraszam po przepis.
____________________________________________________________

 
Poniższy przepis na szarlotkę jest naprawdę bardzo dobry. Idealna dla tych, którzy lubią, kiedy ciasta jest niewiele i dominuje masa jabłkowa. Piekąc ją następnym razem na pewno przygotuję ciasto z 1,5 przepisu, bo tego zwyczajnie jest dla mnie za mało. Brązowy cukier nadaje karmelowego aromatu a sam orkisz lekkiej orzechowej nutki. 




Składniki:

ciasto:
  • 350 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 65 g drobnego brązowego cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kaszy manny
mus jabłkowy:
  • 1,5-2 kg jabłek
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • miód do dosłodzenia
  • rodzynki (opcjonalnie)
pianka:
  • 4 białka
  • 85 g drobnego cukru lub cukru pudru

Wykonanie:


W misie wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Dodać masło, posiekać do rozdrobnienia z mąką i szybko zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto podzielić, 2/3 będzie do wylepienia spodu i boków, zaś 1/3 będzie kruszonką na górze. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 30 minut.

W tym czasie przygotować mus jabłkowy.

Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. W garnku rozpuścić masło, wrzucić jabłka i poddusić do odparowania większości wody. Wrzucić rodzynki i chwilkę poddusić. Dodawać po łyżce miód dotąd, aż mus jabłkowy będzie idealnie słodki. Przestudzić.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i boki wylepić większą częścią ciasta. Spód posypać kaszą manną. Wyłożyć mus jabłkowy, wyrównać.

Po wyłożeniu musu przygotować piankę.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując.
Przygotowaną piankę wyłożyć na mus jabłkowy, wyrównać i pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce na wierzch.

Ciasto wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec ok 1 godziny. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić szarlotkę do wystudzenia.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.