sobota, 2 listopada 2013

Pleśniak.

Każdy, kto lubi kruche ciasta będzie zachwycony :) Pleśniak jest bardzo smaczny, wiele zyskuje dzięki dodatkowi dżemu porzeczkowego. Mnie nie zachwycił, ale wszyscy inni uważają, że jest super, tak więc polecam i zachęcam do zrobienia! :) Na pewno upiekę go ponownie, ale obowiązkowo zmodyfikuję :) Już sobie wyobrażam jak wspaniale będzie smakował z warstwą domowego budyniu...mniam :)
_________________________________________________________________


Pleśniak jest bardzo znanym ciastem,które na pewno jedliście nie raz. Przepis znalazłam w zapiskach mojej Mamy, która mimo, że miała go w swoim zeszycie z przepisami, to chyba nigdy nie upiekła :)
Bezproblemowe i naprawdę szybkie, polecam.




Składniki:

ciasto:
  • 510 g mąki pszennej
  • 230 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao 
  • 400 g dżemu porzeczkowego (2 słoiczki)
beza:
  • 4 białka
  • 165 g szklanki cukru


Wykonanie:


Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, żółtka i posiekać nożem razem z mąką. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Dwie zawinąć w folię i schować do zamrażarki. Trzecią część zagnieść z dwiema łyżkami kakao, również zawinąć folię i schować do zamrażarki.

W tym czasie foremkę o wymiarach 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce jedną jasną część ciasta. Dłonią lekko przycisnąć i posmarować dżemem. Na dżem zetrzeć ciemną część ciasta. Odstawić.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo wsypywać cukier, cały czas miksując.

Bezę wyłożyć na ciemne ciasto, wyrównać. Na bezę zetrzeć ostatnią jasną część ciasta.

Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec ok 40-50 minut.
Wystudzić i kroić, najlepiej kolejnego dnia.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.