Dzisiejszy wpis jest stworzony dla tych, którzy bardzo by chcieli upiec swój własny chleb, ale nie bardzo wiedzą od czego zacząć i z jakiego przepisu skorzystać kiedy jest to ich pierwszy raz. Rozwiewam Wasze wątpliwości - ten chleb się zawsze udaje i jest naprawdę pyszny!
__________________________________________________________
Ten chlebek na pewno Wam zasmakuje i zechcecie upiec go ponownie. Ogromny bochenek, puszysty i zachowujący świeżość do kolejnego śniadania. Następnego dnia idealny jako chrupiące grzanki z opiekacza, z sadzonym jajkiem i bekonem. Naprawdę polecam, warto :)
Składniki:
- 700 g mąki pszennej (najlepsza jest z "Młynów wodnych", o TAKA)
- 2 łyżeczki soli
- 25 g miękkiego masła
- 1 saszetka suchych drożdży (7g)
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 300 ml ciepłej wody
Wykonanie:
W dużej misie wymieszać mąkę z drożdżami, masłem i cukrem. W miseczce połączyć wodę z mlekiem i solą. Wlać płyn do misy z mąką i wyrobić ciasto.
Ciasto przełożyć na stolnicę i zagniatać aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie podsypywać za dużo mąki, bo ciasto wyjdzie zbyt twarde.
Zagniecione ciasto włożyć do misy i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 2-2,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią aby uwolnić zawarty w nim gaz. Lekko wyrobić na stolnicy i uformować owalny bochenek. Bochenek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30-45 minut do napuszenia.
Gotowy wyrośnięty bochenek naciąć bardzo ostrym nożem na górze w kilku miejscach i oprószyć mąką.
Wstawić do nagrzanego do 230 piekarnika i piec 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 200 i piec kolejne 20-25 minut. Upieczony bochenek powinien być duży i wyrośnięty, postukany od spodu powinien brzmieć głucho (oznacza to, że nie jest surowy w środku).
Studzić na kratce, kroić najlepiej po wystudzeniu, choć wiem, że bardzo często trudno jest się oprzeć przed zjedzeniem ciepłego chlebka :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.