poniedziałek, 11 listopada 2013

Chleb pszenny na drożdżach.

Dzisiejszy wpis jest stworzony dla tych, którzy bardzo by chcieli upiec swój własny chleb, ale nie bardzo wiedzą od czego zacząć i z jakiego przepisu skorzystać kiedy jest to ich pierwszy raz. Rozwiewam Wasze wątpliwości - ten chleb się zawsze udaje i jest naprawdę pyszny!
__________________________________________________________


Ten chlebek na pewno Wam zasmakuje i zechcecie upiec go ponownie. Ogromny bochenek, puszysty i zachowujący świeżość do kolejnego śniadania. Następnego dnia idealny jako chrupiące grzanki z opiekacza, z sadzonym jajkiem i bekonem. Naprawdę polecam, warto :)





Składniki:

  • 700 g mąki pszennej (najlepsza jest z "Młynów wodnych", o TAKA)
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 saszetka suchych drożdży (7g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 300 ml ciepłej wody

Wykonanie:


W dużej misie wymieszać mąkę z drożdżami, masłem i cukrem. W miseczce połączyć wodę z mlekiem i solą. Wlać płyn do misy z mąką i wyrobić ciasto.

Ciasto przełożyć na stolnicę i zagniatać aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie podsypywać za dużo mąki, bo ciasto wyjdzie zbyt twarde.

Zagniecione ciasto włożyć do misy i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 2-2,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią aby uwolnić zawarty w nim gaz. Lekko wyrobić na stolnicy i uformować owalny bochenek. Bochenek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30-45 minut do napuszenia.

Gotowy wyrośnięty bochenek naciąć bardzo ostrym nożem  na górze w kilku miejscach i oprószyć mąką.

Wstawić do nagrzanego do 230 piekarnika i piec 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 200 i piec kolejne 20-25 minut. Upieczony bochenek powinien być duży i wyrośnięty, postukany od spodu powinien brzmieć głucho (oznacza to, że nie jest surowy w środku).

Studzić na kratce, kroić najlepiej po wystudzeniu, choć wiem, że bardzo często trudno jest się oprzeć przed zjedzeniem ciepłego chlebka :)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.