Kolejny 'wytrawny' przepis :). Wspaniałe niecodzienne danie, idealne na obiad. Co prawda jest pracochłonne, ale dla smaku - warto! Gorąco zachęcam do wykonania, są przepyszne :). Zapraszam po przepis.
___________________________________________________________________
Coxinha de galinha to tradycyjne brazylijskie pierożki z ciasta na bazie bulionu. Nadzienie stanowi rozdrobniona pierś z kurczaka połączona z serkiem śmietankowym. Delikatne panierowane kotleciki są świetnym pomysłem na obiad, w zestawieniu z lekką sałatką stanowią fantastyczne i oryginalne danie obiadowe.
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 100 g masła
- 2 kostki bulionu wołowego
- 1 opakowanie serka śmietankowego typu Almette
- 2 jajka
- 4-5 szklanki wody
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
W garnku umieścić piersi z kurczaka, masło, przekrojoną na pół cebulę, czosnek oraz kostki rosołowe. Piersi zalać 4-5 szklankami wody i zagotować. Piersi gotować aż do miękkości mięsa.
Mięso wyjąć i wystudzić. Po przestudzeniu drobniutko pokroić. Połączyć z serkiem, dokładnie mieszając. Gotowe nadzienie odstawić.
Do drugiego garnka odlać 3 szklanki wywaru, zagotować je i dodawać mąkę, cały czas mieszając. Masę gotować przez minutę a następnie odstawić do wystudzenia.
Do wystudzonego ciasta dodać dwa żółtka i wyrobić. Gotowe ciasto wałkować niezbyt cienko, podsypując mąką. Z ciasta wykrajać krążki przy użyciu szklanki.
Na każdy krążek nakładać porcję nadzienia i zlepiać brzegi formując ciasto na kształt pierożka.
Uformowane kotleciki maczać w pozostałym z ciasta białku a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju z każdej strony do zrumienienia.
Podawać na gorąco.
Smacznego!
inspiracja
aż ślinka cieknie, super wygląda
OdpowiedzUsuńLekkie i zdrowe - brakuje mi jednak jakiegoś kawałka owocu tropikalnego, tak, by podkreślić egzotykę dania.
OdpowiedzUsuńCzy jeżeli wszystko przygotuję sobie jednego dnia (w tym ciasto), a smażenie zostawię sobie na dzień następny, ciasto się nie popsuje?
OdpowiedzUsuńnic się nie popsuje, pod warunkiem, że ciasto szczelnie owiniesz folią spożywczą i umieścisz w lodówce :)
Usuń