wtorek, 5 listopada 2013

Fougasse.

Dzisiaj przepis na wspaniałą przekąskę do piwa lub po prostu do pochrupania przy dobrym filmie.
Rewelacyjne z ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami czy oliwkami i oliwą. Polecam!
___________________________________________________


Fougasse to chlebek z Prowansji. W oryginale bez dodatków, choć warto go urozmaicić :) Pszenne pieczywo w kształcie liścia, bardzo chrupiące z pięknymi dużymi dziurami. Bardzo smaczne :)




Składniki:

  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 kg mąki pszennej
  • 20 g soli morskiej
  • 730 ml ciepłej wody


Wykonanie:


Drożdże i sól wymieszać z mąką. Dodać wodę i wymieszać ciasto w misie za pomocą szpatułki przez ok 4 minuty, aż zacznie odstawać od boków miski.

Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać sposobem Richarda Bertineta zaprezentowanym na filmiku.


Tak wyrobiony chleb przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. 

Po godzinie wyjąć, lekko wyrobić, podzielić na 8-10 części z których uformować liście (również zaprezentowane na filmiku.

Uformowane fougasse ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posypać ziołami oraz dodać ulubione dodatki (np. suszone pomidory, oliwki, czerwoną cebulę).


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250ºC, piec ok 10 minut.

Podawać ciepłe.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.