Dzisiaj przepis na wspaniałą przekąskę do piwa lub po prostu do pochrupania przy dobrym filmie.
Rewelacyjne z ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami czy oliwkami i oliwą. Polecam!
___________________________________________________
Fougasse to chlebek z Prowansji. W oryginale bez dodatków, choć warto go urozmaicić :) Pszenne pieczywo w kształcie liścia, bardzo chrupiące z pięknymi dużymi dziurami. Bardzo smaczne :)
Składniki:
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 kg mąki pszennej
- 20 g soli morskiej
- 730 ml ciepłej wody
Wykonanie:
Drożdże i sól wymieszać z mąką. Dodać wodę i wymieszać ciasto w misie za pomocą szpatułki przez ok 4 minuty, aż zacznie odstawać od boków miski.
Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać sposobem Richarda Bertineta zaprezentowanym na filmiku.
Tak wyrobiony chleb przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Po godzinie wyjąć, lekko wyrobić, podzielić na 8-10 części z których uformować liście (również zaprezentowane na filmiku.
Uformowane fougasse ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posypać ziołami oraz dodać ulubione dodatki (np. suszone pomidory, oliwki, czerwoną cebulę).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250ºC, piec ok 10 minut.
Podawać ciepłe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.