sobota, 16 listopada 2013

Marynowane buraczki z papryką.

Mimo, że z założenia ten blog ma być jedynie blogiem 'słodkim' zdecydowałam, że w drodze wyjątku dodam przepis na te wspaniałe buraczki. Czerwoną paprykę nadal można kupić w dobrej cenie, więc to idealny moment, aby przygotować te przetwory na zimę. A uwierzcie mi - znikają w trybie natychmiastowym ;) Za przepis serdecznie dziękuję mamie Patryka, który przyniósł nam słoiczek do spróbowania :) Są przepyszne :)
________________________________________________________________



Z poniższych proporcji wyszło mi 8 słoiczków średniej wielkości, a to całkiem sporo :) Doskonałe do obiadu jak i do kanapek :) Mi bardzo smakują jako dodatek do pierogów z mięsem :) Niebo w gębie ;) Polecam i zachęcam, na pewno nie raz wykorzystacie ten przepis :)


Składniki:

  • 3 kg czerwonych buraków
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 4-5 dużych cebul
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu


Wykonanie:


Buraki obrać i ugotować na wpół twardo (nie mogą być za miękkie). Odstawić do wystudzenia. 

Cebulę pokroić w piórka, paprykę w krótkie paseczki a wystudzone buraki zetrzeć na tarce jarzynowej.
W bardzo dużym garnku wymieszać ocet, wodę, cukier, olej, sól i pieprz. Powstałą zalewę zagotować. 

Do gotującej się zalewy wrzucić cebulę i paprykę, poddusić do miękkości warzyw (garnek musi pomieścić wszystkie składniki, ponad 5 kg). 

Gdy papryka i cebula będą miękkie przełożyć do garnka buraki. Dokładnie wymieszać i pogotować całość przez ok 10 minut.

Gorące buraczki przekładać do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcać i ustawiać zakrętką do dołu. Słoiki odwrócić dopiero po całkowitym wystudzeniu. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.