Mimo, że z założenia ten blog ma być jedynie blogiem 'słodkim' zdecydowałam, że w drodze wyjątku dodam przepis na te wspaniałe buraczki. Czerwoną paprykę nadal można kupić w dobrej cenie, więc to idealny moment, aby przygotować te przetwory na zimę. A uwierzcie mi - znikają w trybie natychmiastowym ;) Za przepis serdecznie dziękuję mamie Patryka, który przyniósł nam słoiczek do spróbowania :) Są przepyszne :)
________________________________________________________________
Z poniższych proporcji wyszło mi 8 słoiczków średniej wielkości, a to całkiem sporo :) Doskonałe do obiadu jak i do kanapek :) Mi bardzo smakują jako dodatek do pierogów z mięsem :) Niebo w gębie ;) Polecam i zachęcam, na pewno nie raz wykorzystacie ten przepis :)
Smacznego!
________________________________________________________________
Z poniższych proporcji wyszło mi 8 słoiczków średniej wielkości, a to całkiem sporo :) Doskonałe do obiadu jak i do kanapek :) Mi bardzo smakują jako dodatek do pierogów z mięsem :) Niebo w gębie ;) Polecam i zachęcam, na pewno nie raz wykorzystacie ten przepis :)
Składniki:
- 3 kg czerwonych buraków
- 1 kg czerwonej papryki
- 4-5 dużych cebul
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Wykonanie:
Buraki obrać i ugotować na wpół twardo (nie mogą być za miękkie). Odstawić do wystudzenia.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w krótkie paseczki a wystudzone buraki zetrzeć na tarce jarzynowej.
W bardzo dużym garnku wymieszać ocet, wodę, cukier, olej, sól i pieprz. Powstałą zalewę zagotować.
Do gotującej się zalewy wrzucić cebulę i paprykę, poddusić do miękkości warzyw (garnek musi pomieścić wszystkie składniki, ponad 5 kg).
Gdy papryka i cebula będą miękkie przełożyć do garnka buraki. Dokładnie wymieszać i pogotować całość przez ok 10 minut.
Gorące buraczki przekładać do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcać i ustawiać zakrętką do dołu. Słoiki odwrócić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.