piątek, 1 listopada 2013

Fale Dunaju - wilgotne ciasto czekoladowo-waniliowe z kremem i wiśniami.

Już jakiś czas przymierzałam się do tego ciasta, ale zawsze wybierałam coś innego. W końcu się zdecydowałam - wczoraj, późnym wieczorem wzięłam się za przygotowywanie ciasta, aby było gotowe na Wszystkich Świętych. I to był strzał w dziesiątkę! Uwierzcie mi, może wydawać się zwykłe, ale jest przepyszne ;) Może zdecydujecie się przygotować je na niedzielę? Zapraszam.
__________________________________________________________________


Fale Dunaju - pyszne wilgotne ciasto waniliowo-czekoladowe z zatopionymi w nim wiśniami, kremem budyniowym i polewą. Naprawdę bardzo polecam! Wiśnie ułożone na cieście zapadają się podczas pieczenia, dzięki temu uzyskujemy piękny wzór "fali" :)  Można wykorzystać do niego dowolne owoce, ale najlepiej aby były kwaskowate. Krem i polewa czekoladowa jest niezbędna, nie rezygnujcie z niczego, to już nie będzie to samo ;) 




Składniki:

ciasto:
  • 340 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 350 g wiśni (mogą być mrożone, nie rozmrażać)
krem:
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
polewa:
  •  200 g dowolnej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
  • 70 g roztopionego masła


Wykonanie:


Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Cienką stróżką, nie przerywając ubijania wlewać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać na przemian z mlekiem.

Gotowe ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, zmiksować.

Foremkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć jasną część ciasta i równo rozprowadzić. Na jasne ciasto wyłożyć ciemne a na końcu ułożyć wiśnie, które podczas pieczenia się zapadną.

Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180ºC. piekarnika i piec ok 30 minut. Wystudzić.

Przygotować krem:
Z podanej ilości odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrami. Odlane mleko wymieszać z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Gotową mieszankę wylać na gotujące się mleko, cały czas mieszając aby się nie przypaliło. Odstawić budyń do całkowitego wystudzenia.

W misce miksować masło aż będzie jasne i puszyste. Do masła dodawać po łyżce wystudzony budyń, cały czas miksując. Gotowy krem wyłożyć na ciasto, równo rozprowadzić i odstawić do schłodzenia.

W tym czasie przygotować polewę:
Czekoladę rozpuścić i dodać do niej roztopione masło. Wymieszać i równomiernie pokryć nią warstwę kremu. Odstawić do ponownego schłodzenia na 2 godziny. Podawać.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.