piątek, 15 listopada 2013

Kandyzowana skórka pomarańczowa.

Nie lubię kupować w sklepach gotowych dodatków do ciast, które można wykonać samemu...tak jak na przykład kandyzowaną skórkę pomarańczową ;) Po co dokładać do ciast niepotrzebną chemię? Bardzo jej nie lubię i unikam jak tylko to możliwe :) Zgodnie z obietnicą w poście przepis ląduje dzisiaj na blogu :) Zapraszam :)
___________________________________________________________


Pyszna, mięciutka, aromatyczna skórka pomarańczowa...nie sposób się od niej oderwać :) Wypieki z jej dodatkiem są po prostu fantastyczne :) Warto wykorzystać pomarańcze ekologiczne, gdyż nie są one pryskane żadnymi środkami chemicznymi. Jeżeli korzystacie ze zwykłych pomarańczy z supermarketu - dokładnie je wyszorujcie i wyparzcie.




Składniki:

  • 5-6 dużych pomarańczy bio
  • 660 g cukru (3 szklanki)
  • 125 ml wody (1/2 szklanki)

Wykonanie:

KANDYZOWANA SKÓRKA NA DWA SPOSOBY

Sposób pierwszy - dla niecierpliwych :

Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki. Dokładnie wykroić albedo - białą skórkę, która jest gorzka. Tak przygotowaną skórkę pomarańczową pokroić w paseczki lub w kosteczkę o dowolnej grubości, ja pokroiłam drobniutko.

W rondelku zagotować cukier z wodą. Wrzucić pokrojoną skórkę pomarańczową, wymieszać i gotować bez przykrycia na małym ogniu od około 45minut do 1 godziny, aż skórka stanie się półprzeźroczysta i większość wody odparuje. Gotową skórkę przełożyć do wyparzonych słoiczków, odlewając nadmiar syropu (jeżeli jest go za dużo, równie dobrze możemy go wcale nie odlewać).

Słoiczki można zawekować.


Sposób drugi - dla cierpliwych i leniuchów ;) : 





Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Obrać, oddzielić białe i gorzkie albedo, pokroić w paseczki lub kosteczkę dowolnej grubości.

Przygotować słoiczek. Na dno wsypać 1-2 łyżki cukru, cukier przykryć 2-3 łyżkami pokrojonej skórki pomarańczowej, znowu przysypać 2 centymetrową warstwą cukru. Czynność powtarzać do zużycia skórki, ostatnią warstwą powinien być cukier.

Zakręcić szczelnie słoiczek i odstawić na 2-4 tygodnie w chłodne miejsce.        Skórki nadaje się do użycia kiedy cały cukier się rozpuści i powstanie syrop.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.