Czas na szybki, przedpołudniowy wpis :) Dzisiaj pomysł na tort, na znanym już Wam idealnym biszkopcie :) Tort przygotowany dla małego Antka, który uwielbia Boba Budowniczego, stąd taka dekoracja :)
Wczesnym wieczorem, dodam przepis na wyjątkowo pyszne ciasto, w którym zakochuje się każdy, kto ma okazję spróbować :) Zapraszam!
___________________________________________________________________
Lekki tort przełożony kremem z bitej śmietany i świeżymi truskawkami. Idealny dla dzieci, bardzo smaczny i bezproblemowy w wykonaniu. Truskawki świetnie przełamują słodycz kremu, dzięki temu całość wychodzi zrównoważona :)
Składniki:
- biszkopt, przygotowany dzień wcześniej z tego przepisu
- 400 g truskawek (oczywiście mogą być inne owoce: brzoskwinie w syropie, kiwi, ananas)
- 1 litr śmietany kremówki 36%
- drobny cukier lub cukier puder do smaku
- płatki migdałów/starte kruche ciasteczka/wiórki czekoladowe -do obsypania boków
poncz:
- 350 ml pełnotłustego mleka
- cukier do smaku
- 1-2 łyżki mleka w proszku
Wykonanie:
Biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty, odłożyć. Truskawki pokroić w plasterki.
Śmietanę kremówkę, mocno schłodzoną (co najmniej 12 godzin w lodówce) ubić na sztywno, pod koniec dodawać cukier lub cukier puder wedle uznania, jednak proponuję aby nie przesłodzić kremu.
Przygotować poncz: mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier i dodać mleko w proszku. Wymieszać.
Przygotowane wcześniej blaty biszkoptowe ułożyć na talerzu lub paterze. Aby tort był idealnie równy z wierzchu proponuję biszkopt odwrócić do góry nogami, tak aby spód był na górze.
Pierwszy blat nasączyć ponczem, wyłożyć na niego 1/3 lub 1/4 kremu (w zależności ile macie blatów) i równomiernie rozprowadzić. Na kremie ułożyć truskawki. Następnie położyć drugi blat i postępować tak samo jak w przypadku pierwszego.
Gotowy przełożony tort obłożyć kremem z zewnątrz, dokładnie rozprowadzając na bokach i górze.
Obłożony tort dowolnie udekorować. Kremu powinno trochę zostać, w sam raz na skromną dekorację.
Boki obsypać migdałami, czekoladą lub startymi ciasteczkami.
Schłodzić, po schłodzeniu podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.