sobota, 19 października 2013

Tort śmietanowy z truskawkami.

Czas na szybki, przedpołudniowy wpis :) Dzisiaj pomysł na tort, na znanym już Wam idealnym biszkopcie :) Tort przygotowany dla małego Antka, który uwielbia Boba Budowniczego, stąd taka dekoracja :)
Wczesnym wieczorem, dodam przepis na wyjątkowo pyszne ciasto, w którym zakochuje się każdy, kto ma okazję spróbować :) Zapraszam!

___________________________________________________________________

Lekki tort przełożony kremem z bitej śmietany i świeżymi truskawkami. Idealny dla dzieci, bardzo smaczny i bezproblemowy w wykonaniu. Truskawki świetnie przełamują słodycz kremu, dzięki temu całość wychodzi zrównoważona :)


Składniki:
  • biszkopt, przygotowany dzień wcześniej z tego przepisu
  • 400 g truskawek (oczywiście mogą być inne owoce: brzoskwinie w syropie, kiwi, ananas)
  • 1 litr śmietany kremówki 36%
  • drobny cukier lub cukier puder do smaku
  • płatki migdałów/starte kruche ciasteczka/wiórki czekoladowe -do obsypania boków


poncz:
  • 350 ml pełnotłustego mleka
  • cukier do smaku
  • 1-2 łyżki mleka w proszku



Wykonanie:


Biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty, odłożyć. Truskawki pokroić w plasterki.

Śmietanę kremówkę, mocno schłodzoną (co najmniej 12 godzin w lodówce) ubić na sztywno, pod koniec dodawać cukier lub cukier puder wedle uznania, jednak proponuję aby nie przesłodzić kremu.

Przygotować poncz: mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier i dodać mleko w proszku. Wymieszać.

Przygotowane wcześniej blaty biszkoptowe ułożyć na talerzu lub paterze. Aby tort był idealnie równy z wierzchu proponuję biszkopt odwrócić do góry nogami, tak aby spód był na górze.

Pierwszy blat nasączyć ponczem, wyłożyć na niego 1/3 lub 1/4 kremu (w zależności ile macie blatów) i równomiernie rozprowadzić. Na kremie ułożyć truskawki. Następnie położyć drugi blat i postępować tak samo jak w przypadku pierwszego.

Gotowy przełożony tort obłożyć kremem z zewnątrz, dokładnie rozprowadzając na bokach i górze.
Obłożony tort dowolnie udekorować. Kremu powinno trochę zostać, w sam raz na skromną dekorację.
Boki obsypać migdałami, czekoladą lub startymi ciasteczkami.

Schłodzić, po schłodzeniu podawać.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.