Obiecany przepis na wspaniałą masę makową do makowca. Z najlepszych składników, z dużą ilością rodzynek, skórki pomarańczowej i orzechów włoskich - tych u mnie dostatek ;) Nieporównywalna do gotowych mas makowych ze sklepu. Kupne masy są kiepskie w smaku, wodniste i napakowane cukrem. Szkoda pieniędzy, ja już nigdy nie zdecyduję się na pójście na skróty i kupienie gotowej masy. To samo i Wam radzę, zapraszam :)
_________________________________________________________________
Domowa masa makowa przygotowana od podstaw, bez zbędnych sztucznych dodatków - po prostu najlepsza! Z dużą ilością domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis tutaj :) Masę można mrozić, więc na Święta jak znalazł - jeden obowiązek mniej ;). Polecam mały trening - niebawem dodam przepis na makowiec zawijany z wykorzystaniem właśnie tej masy, więc koniecznie upieczcie go jeszcze w listopadzie! :)
Składniki:
- 500 g suchego niebieskiego maku (można kupić już mielony)
- 170 g jasnego brązowego cukru (jeżeli używamy białego, należy dać go troszeczkę mniej)
- 100 g rodzynków
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki prawdziwego miodu
- 2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miękkiego masła
Wykonanie:
Mak zaparzyć, zalewając go wrzącą wodą ok 2 centymetry powyżej maku. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Odsączyć mak (dokładnie odcisnąć) z wody i zmielić dwukrotnie. Jeżeli kupiliście mielony mak, należy postąpić z nim tak samo, ale już nie mielić.
Do maku dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać masę.
Tak przygotowana masa nadaje się do zamrożenia.
Aby użyć jej do makowca należy (jeżeli ją mroziliśmy należy ją wcześniej rozmrozić) dodać ubitą na sztywno pianę z 6 białek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.