niedziela, 17 listopada 2013

Masa makowa do makowca.

Obiecany przepis na wspaniałą masę makową do makowca. Z najlepszych składników, z dużą ilością rodzynek, skórki pomarańczowej i orzechów włoskich - tych u mnie dostatek ;) Nieporównywalna do gotowych mas makowych ze sklepu. Kupne masy są kiepskie w smaku, wodniste i napakowane cukrem. Szkoda pieniędzy, ja już nigdy nie zdecyduję się na pójście na skróty i kupienie gotowej masy. To samo i Wam radzę, zapraszam :)
_________________________________________________________________



Domowa masa makowa przygotowana od podstaw, bez zbędnych sztucznych dodatków - po prostu najlepsza! Z dużą ilością domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis tutaj :) Masę można mrozić, więc na Święta jak znalazł - jeden obowiązek mniej ;). Polecam mały trening - niebawem dodam przepis na makowiec zawijany z wykorzystaniem właśnie tej masy, więc koniecznie upieczcie go jeszcze w listopadzie! :)




Składniki:

  • 500 g suchego niebieskiego maku (można kupić już mielony)
  • 170 g jasnego brązowego cukru (jeżeli używamy białego, należy dać go troszeczkę mniej)
  • 100 g rodzynków 
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki prawdziwego miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła

Wykonanie:


Mak zaparzyć, zalewając go wrzącą wodą ok 2 centymetry powyżej maku. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Odsączyć mak (dokładnie odcisnąć) z wody i zmielić dwukrotnie. Jeżeli kupiliście mielony mak, należy postąpić z nim tak samo, ale już nie mielić.

Do maku dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać masę.

Tak przygotowana masa nadaje się do zamrożenia.

Aby użyć jej do makowca należy (jeżeli ją mroziliśmy należy ją wcześniej rozmrozić) dodać ubitą na sztywno pianę z 6 białek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.