sobota, 30 listopada 2013

Carrot cake - najlepsze ciasto marchewkowe.

Ten wpis przygotowuję dla Was z niecierpliwością. Ciasto jest absolutnym majstersztykiem - wilgotne, aromatyczne, z wyczuwalnymi kawałkami orzechów i ananasa. Jest po prostu wspaniałe. Popularne na Wyspach Brytyjskich, tam dla każdej gospodyni upieczenie idealnego carrot cake to prawdziwy priorytet.
_________________________________________________________________


Znakomite ciasto marchewkowe, dzięki dodatkowi przyprawy do piernika smakuje bardzo świątecznie. Z dużą ilością orzechów włoskich, przełożone waniliowym kremem z mascarpone. To moje ulubione ciasto ;) Nie wymaga użycia miksera, wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać widelcem. Koniecznie upieczcie :)




Składniki:

ciasto:
  • 115 g mąki pszennej
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika (dodajcie do smaku, wedle uznania)
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka startej na najdrobniejszych oczkach surowej marchewki
  • 1/2 szklanki drobno posiekanego i odsączonego ananasa (świeżego lub z puszki)
krem:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • ziarenka z połowy laski wanilii

Wykonanie:


W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, tzn. mąkę, orzechy, cukier, proszek, sodę i przyprawę. W osobnej roztrzepać jajka z olejem, dodać marchewkę i ananasa. Połączyć zawartość obu misek i przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 20-22cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto wstawić do nagrzanego do 170ºC piekarnika i piec ok 40-45 minut.

Upieczone ciasto przestudzić w formie a następnie wyjąć z tortownicy i całkowicie wystudzić.

Przygotować krem.

W misie miksera umieścić mascarpone, dodać śmietankę i ziarenka z laski wanilii, zmiksować. Dosypywać cukier do smaku.

Ciasto przekroić na pół, spód położyć na paterze, założyć na ciasto obręcz od tortownicy, wyłożyć połowę kremu i wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta i na wierzchu rozprowadzić pozostałą część kremu. Krem oprószyć cynamonem i udekorować orzechami włoskimi.



Smacznego!


inspiracja

4 komentarze:

  1. Trzeba dawać ananas ? Bo mam w planach piec to ciasto jutro , a ananasa niestety nie posiadam :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Ananas jest niezbędny, dzięki niemu ciasto jest wilgotne :) Możesz kupić taki w puszce, nie musi być świeży.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam marchewkowe :) przełożone kremem i z dodatkiem ananasa musi smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ciasto z tego przepisu. Smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.