Ten wpis przygotowuję dla Was z niecierpliwością. Ciasto jest absolutnym majstersztykiem - wilgotne, aromatyczne, z wyczuwalnymi kawałkami orzechów i ananasa. Jest po prostu wspaniałe. Popularne na Wyspach Brytyjskich, tam dla każdej gospodyni upieczenie idealnego carrot cake to prawdziwy priorytet.
_________________________________________________________________
Znakomite ciasto marchewkowe, dzięki dodatkowi przyprawy do piernika smakuje bardzo świątecznie. Z dużą ilością orzechów włoskich, przełożone waniliowym kremem z mascarpone. To moje ulubione ciasto ;) Nie wymaga użycia miksera, wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać widelcem. Koniecznie upieczcie :)
Składniki:
ciasto:
- 115 g mąki pszennej
- 110 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika (dodajcie do smaku, wedle uznania)
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka startej na najdrobniejszych oczkach surowej marchewki
- 1/2 szklanki drobno posiekanego i odsączonego ananasa (świeżego lub z puszki)
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
- ziarenka z połowy laski wanilii
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, tzn. mąkę, orzechy, cukier, proszek, sodę i przyprawę. W osobnej roztrzepać jajka z olejem, dodać marchewkę i ananasa. Połączyć zawartość obu misek i przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 20-22cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 170ºC piekarnika i piec ok 40-45 minut.
Upieczone ciasto przestudzić w formie a następnie wyjąć z tortownicy i całkowicie wystudzić.
Przygotować krem.
W misie miksera umieścić mascarpone, dodać śmietankę i ziarenka z laski wanilii, zmiksować. Dosypywać cukier do smaku.
Ciasto przekroić na pół, spód położyć na paterze, założyć na ciasto obręcz od tortownicy, wyłożyć połowę kremu i wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta i na wierzchu rozprowadzić pozostałą część kremu. Krem oprószyć cynamonem i udekorować orzechami włoskimi.
Smacznego!
inspiracja
Trzeba dawać ananas ? Bo mam w planach piec to ciasto jutro , a ananasa niestety nie posiadam :(
OdpowiedzUsuńAnanas jest niezbędny, dzięki niemu ciasto jest wilgotne :) Możesz kupić taki w puszce, nie musi być świeży.
OdpowiedzUsuńuwielbiam marchewkowe :) przełożone kremem i z dodatkiem ananasa musi smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńRobiłam ciasto z tego przepisu. Smaczne :)
OdpowiedzUsuń