Drożdżowe chleby są jednymi z najwygodniejszych wypieków. Te na zakwasie wymagają od nas naprawdę sporo czasu, nie da się ich pośpieszyć. Przepis na dzisiejszy chleb jest bardzo szybki (naprawdę!) i jaki zdrowy... tylko na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Składniki wystarczy wymieszać, przełożyć do formy i odłożyć do wyrośnięcia a później już tylko piec :) Zapraszam!
_________________________________________________________________
Pyszny, ciemny zdrowy chlebek. Gorąco polecam! Jak dla mnie nie ma porównania z pieczywem z białej mąki. Chleb zostanie Waszym ulubionym, nie tylko ze względu na smak ale również dzięki bezproblemowemu przygotowaniu. Z poniższego przepisu wyjdzie jeden bochenek wielkości małej keksówki, około 8cm x 23cm. Zachęcam do upieczenia :)
Składniki:
- 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 4 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
- 300 ml ciepłej wody
- nasiona do posypania
Wykonanie:
Do misy wsypać mąkę i sól. Można również wsypać ok 1 garść ziaren lub mieszanki ziaren, np. siemienia lnianego, sezamu, słonecznika lub dyni. Dodać drożdże, wymieszać. Do mąki dodać wodę, oliwę i miód. Wymieszać i wyrabiać przez kilka minut w misie aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ciasto cały czas będzie klejące, ale to nic, nie należy podsypywać mąką.
Keksówkę o wymiarach ok 8cm x 23cm wysmarować masłem i wysypać otrębami lub bułką tartą.
Do keksówki przełożyć ciasto, dokładnie wypełniając rogi foremki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok 1 do 1,5 godziny. Ciasto powinno wypełnić foremkę po brzegi.
Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 3 łyżkami mleka i posypać dowolnymi nasionami.
Wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec przez ok 40-50 minut. Upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk po postukaniu od spodu.
Smacznego!
Ja robię żytni na zakwasie :) Nic nie pobije domowego chleba :))
OdpowiedzUsuńŻytni na zakwasie a w dodatku razowy to jest to :) Mogę poprosić o przepis? :)
Usuń