środa, 27 listopada 2013

Chleb orkiszowy na drożdżach.

Drożdżowe chleby są jednymi z najwygodniejszych wypieków. Te na zakwasie wymagają od nas naprawdę sporo czasu, nie da się ich pośpieszyć. Przepis na dzisiejszy chleb jest bardzo szybki (naprawdę!) i jaki zdrowy... tylko na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Składniki wystarczy wymieszać, przełożyć do formy i odłożyć do wyrośnięcia a później już tylko piec :) Zapraszam!
_________________________________________________________________


Pyszny, ciemny zdrowy chlebek. Gorąco polecam! Jak dla mnie nie ma porównania z pieczywem z białej mąki. Chleb zostanie Waszym ulubionym, nie tylko ze względu na smak ale również dzięki bezproblemowemu przygotowaniu. Z poniższego przepisu wyjdzie jeden bochenek wielkości małej keksówki, około 8cm x 23cm. Zachęcam do upieczenia :)




Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
  • 300 ml ciepłej wody
  • nasiona do posypania


Wykonanie:


Do misy wsypać mąkę i sól. Można również wsypać ok 1 garść ziaren lub mieszanki ziaren, np. siemienia lnianego, sezamu, słonecznika lub dyni. Dodać drożdże, wymieszać. Do mąki dodać wodę, oliwę i miód. Wymieszać i wyrabiać przez kilka minut w misie aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ciasto cały czas będzie klejące, ale to nic, nie należy podsypywać mąką.

Keksówkę o wymiarach ok 8cm x 23cm wysmarować masłem i wysypać otrębami lub bułką tartą.

Do keksówki przełożyć ciasto, dokładnie wypełniając rogi foremki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok 1 do 1,5 godziny. Ciasto powinno wypełnić foremkę po brzegi.

Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 3 łyżkami mleka i posypać dowolnymi nasionami.

Wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec przez ok 40-50 minut. Upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk po postukaniu od spodu.






Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ja robię żytni na zakwasie :) Nic nie pobije domowego chleba :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żytni na zakwasie a w dodatku razowy to jest to :) Mogę poprosić o przepis? :)

      Usuń

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.