Dzisiaj postanowiłam, że podzielę się z Wami przepisem na jeden z najpyszniejszych serników na wspaniałym spodzie brownie :) Bardzo ładnie się kroi i prezentuje na stole, a co najważniejsze: wychodzi prosty jak stół! Nie opada ani troszeczkę :) Zapraszam :)
___________________________________________________________
Wspaniały sernik z masą dulce de leche, znaną również pod nazwą 'kajmak' lub 'masa krówkowa' :) Dodatek kwaskowych owoców sprawia, że całość jest orzeźwiająca i idealnie słodka. Spód idealnie pasuje do serniczka, gorąco zachęcam do upieczenia!
Składniki:
na spód:
- 120 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 jajka
- 90 g gorzkiej czekolady
- 90 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 kg twarogu sernikowego (polecam ser z wiaderka President)
- 4 duże jajka
- 3/4 - 1 szklanka cukru (trzeba dodawać wg. własnego smaku, ja np. lubię słodsze ciasta)
- 1 puszka dulce de leche (lub inaczej: masy krówkowej, kajmaku. Ja użyłam o smaku orzechowym)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- dowolne owoce (można użyć mrożonych, ja wykorzystałam wiśnie i jagody)
Wykonanie:
Najpierw przygotować spód do sernika. Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia i lekko przestudzić.
W misie miksera ubić całe jajka z cukrem do puszystości. Powoli wlewać roztopioną czekoladę z masłem nie przerywając ubijania.
Wsypać mąkę i dodać ekstrakt, zmiksować do połączenia
.
Formę o wymiarach 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać ciasto czekoladowe i równo rozprowadzić.
Wstawić do nagrzanego do 160ºC piekarnika i piec ok 25-30 minut do suchego patyczka.
Teraz przygotować masę serową.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki poza cukrem i masą krówkową.
Zmiksować do połączenia a następnie dodać puszkę masy krówkowej.
Od tej chwili należy wsypywać cukier stopniowo i próbować masy serowej po każdym do daniu cukru aż uznamy, że masa jest idealnie słodka.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na upieczony spód (może być gorący, wyjęty prosto z piekarnika).
Masę serową wyrównać i na wierzchu poukładać owoce.
Wstawić formę z sernikiem do nagrzanego do 150ºC piekarnika (bez termoobiegu) i piec przez co najmniej godzinę lub dłużej. Sernik jest upieczony kiedy po tym czasie jest ścięty i środek sernika jest sprężysty.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do wystudzenia. Później włożyć do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Świetny blog <3
OdpowiedzUsuńgrestaco6.blogspot.com