Zgodnie z wczorajszą zapowiedzią - przepis na cudowne kruche ciasteczka z wykorzystaniem lemon curd :). Bardzo łatwe w przygotowaniu, pyszne i wciągające. Upieczcie jeszcze dziś :)
_________________________________________________________________
Kruchutkie, słodkie ciasteczka z wilgotnym musem cytrynowym. Bardzo orzeźwiające, idealne do herbaty czy kawy :). Ciasto jest bardzo przyjemne do formowania, nie ma się do czego przyczepić :) Zapraszam :)
Składniki:
- 180 g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki cukru kryształu
- 1 duże jajko
- 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżka białego rumu/wódki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 1 szklanki lemon curd
Wykonanie:
Masło zmiksować na lekki, biały puch. Dodać cukry i ponownie zmiksować. Nie przerywając miksowania dodać jajko, sok z cytryny oraz alkohol.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej, zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po schłodzeniu formować z ciasta kulki (u mnie każda kulka po 13 gramów) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, ponieważ ciasteczka urosną.
Ułożone kuleczki spłaszczyć za pomocą dłoni i w każdym ciasteczku zrobić wgłębienie przy pomocy np. zakrętki od alkoholu . Wgłębienia powinny być wykonane prawie do samej blachy, żeby lemon curd nie wypłynął w trakcie pieczenia.
Wgłębienia wypełnić lemon curdem za pomocą łyżeczki lub szprycy cukierniczej.
Wkładać do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec ok 15 minut.
Upieczone ostudzić na kratce, posypać cukrem pudrem i podawać.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.