środa, 26 lutego 2014

Lemon dimples - kruche ciasteczka z lemon curd.

Zgodnie z wczorajszą zapowiedzią - przepis na cudowne kruche ciasteczka z wykorzystaniem lemon curd :). Bardzo łatwe w przygotowaniu, pyszne i wciągające. Upieczcie jeszcze dziś :)
_________________________________________________________________


Kruchutkie, słodkie ciasteczka z wilgotnym musem cytrynowym. Bardzo orzeźwiające, idealne do herbaty czy kawy :). Ciasto jest bardzo przyjemne do formowania, nie ma się do czego przyczepić :) Zapraszam :)






Składniki:

  • 180 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka białego rumu/wódki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • ok 1 szklanki lemon curd


Wykonanie:


Masło zmiksować na lekki, biały puch. Dodać cukry i ponownie zmiksować. Nie przerywając miksowania dodać jajko, sok z cytryny oraz alkohol.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej, zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta.

Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po schłodzeniu formować z ciasta kulki (u mnie każda kulka po 13 gramów) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, ponieważ ciasteczka urosną.

Ułożone kuleczki spłaszczyć za pomocą dłoni i w każdym ciasteczku zrobić wgłębienie przy pomocy np. zakrętki od alkoholu . Wgłębienia powinny być wykonane prawie do samej blachy, żeby lemon curd nie wypłynął w trakcie pieczenia.

Wgłębienia wypełnić lemon curdem za pomocą łyżeczki lub szprycy cukierniczej.

Wkładać do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec ok 15 minut.

 Upieczone ostudzić na kratce, posypać cukrem pudrem i podawać.


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.