Za oknem prawdziwie wiosenna pogoda, mimo, że jeszcze nie minął luty :). Nie wiem jak Wy, ale ja z wielką radością 'przestawiam' się na lekkie, owocowe wypieki. Dzisiejszy tort jest idealny, lekki i orzeźwiający. Koniecznie upieczcie, na niezawodnym biszkopcie :). Zapraszam!
__________________________________________________________________
Pyszny owocowy torcik. Bardzo łatwy w wykonaniu.Nie wymaga użycia wyjątkowych składników, wszystkie zapewne macie w domu :). Gwarantuję, że zrobi wrażenie na każdym, kto go spróbuje :). To jeden z najczęściej zamawianych u mnie tortów urodzinowych :) Lepszej rekomendacji chyba nie potrzeba, prawda? :)
Składniki:
biszkopt:
- przepis tutaj
- 250 g mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- cukier puder
- wanilia
- 1/2 puszki brzoskwiń w syropie
- 1/2 puszki ananasa w syropie
- 200 g truskawek
- 2 owoce kiwi
- słoiczek dżemu jagodowego
- kilka pokruszonych biszkoptów lub ciasteczek
- syrop pozostały po brzoskwiniach i ananasach
- biały rum lub wódka wedle uznania (w zależności jak bardzo alkoholowy ma być tort)
Wykonanie:
Biszkopt upiec dzień wcześniej.
Następnego dnia biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty.
Przygotować poncz. Wymieszać oba syropy, dodać alkohol. Odstawić.
Odsączone owoce pokroić, w drobną kosteczkę albo w plasterki i umieścić w osobnych miseczkach.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, zmiksować do połączenia. Na końcu dodać ziarenka z 1/2 laski wanilii i cukier puder wedle uznania, ponownie zmiksować. Do małej miseczki odłożyć 3-4 łyżki kremu do posmarowania boków.
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Zapiąć na nim obręcz tortownicy w której był pieczony, nasączyć ponczem a następnie rozsmarować na nim 1/3 dżemu. Wyłożyć część kremu, wyrównać. Na kremie ułożyć jeden rodzaj owoców, przykryć kolejnym biszkoptowym blatem i postąpić tak samo jak z poprzednim.
Po przełożeniu tortu zdjąć obręcz, posmarować wierzch całość pozostałym kremem i obsypać boki pokruszonymi biszkopcikami. Udekorować.
Schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.