piątek, 21 lutego 2014

Wiosenny tort owocowy.

Za oknem prawdziwie wiosenna pogoda, mimo, że jeszcze nie minął luty :). Nie wiem jak Wy, ale ja z wielką radością 'przestawiam' się na lekkie, owocowe wypieki. Dzisiejszy tort jest idealny, lekki i orzeźwiający. Koniecznie upieczcie, na niezawodnym biszkopcie :). Zapraszam!
__________________________________________________________________


Pyszny owocowy torcik. Bardzo łatwy w wykonaniu.Nie wymaga użycia wyjątkowych składników, wszystkie zapewne macie w domu :). Gwarantuję, że zrobi wrażenie na każdym, kto go spróbuje :). To jeden z najczęściej zamawianych u mnie tortów urodzinowych :) Lepszej rekomendacji chyba nie potrzeba, prawda? :)





Składniki:

biszkopt:
krem:
  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • cukier puder
  • wanilia
dodatkowo:
  • 1/2 puszki brzoskwiń w syropie
  • 1/2 puszki ananasa w syropie
  • 200 g truskawek
  • 2 owoce kiwi
  • słoiczek dżemu jagodowego
  • kilka pokruszonych biszkoptów lub ciasteczek
poncz do nasączenia biszkoptu:
  • syrop pozostały po brzoskwiniach i ananasach
  • biały rum lub wódka wedle uznania (w zależności jak bardzo alkoholowy ma być tort)


Wykonanie:

Biszkopt upiec dzień wcześniej.

Następnego dnia biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty.

Przygotować poncz. Wymieszać oba syropy, dodać alkohol. Odstawić.

Odsączone owoce pokroić, w drobną kosteczkę albo w plasterki i umieścić w osobnych miseczkach.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, zmiksować do połączenia. Na końcu dodać ziarenka z 1/2 laski wanilii i cukier puder wedle uznania, ponownie zmiksować. Do małej miseczki odłożyć 3-4 łyżki kremu do posmarowania boków.

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Zapiąć na nim obręcz tortownicy w której był pieczony, nasączyć ponczem a następnie rozsmarować na nim 1/3 dżemu. Wyłożyć część kremu, wyrównać. Na kremie ułożyć jeden rodzaj owoców, przykryć kolejnym biszkoptowym blatem i postąpić tak samo jak z poprzednim.

Po przełożeniu tortu zdjąć obręcz, posmarować wierzch całość pozostałym kremem i obsypać boki pokruszonymi biszkopcikami. Udekorować.

Schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.