środa, 20 listopada 2013

Ciasto drożdżowe z kruszonką.

Czasami zdarza się, że mamy ochotę na coś pysznego, ale niestety brakuje nam czasu a i czasami nie chce nam się ruszać na zakupy...z kilku składników, które znajdą się w każdym domu wyczarujecie takie oto pyszne drożdżowe ciasto. Mniam :)
_________________________________________________________________


Pyszna, podzielna drożdżówka :) Bardzo puszysta i pięknie pachnąca masełkiem. Chyba nie trzeba lepszej rekomendacji, prawda? Koniecznie upieczcie :)




Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 12 g drożdży świeżych lub 6 g suchych
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 45 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Suche drożdże wymieszać z mąką a ze świeżych najpierw zrobić rozczyn. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte ściereczką w misce do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyjąć ciasto, lekko wyrobić i przełożyć do keksówki Odstawić do napuszenia na ok 30 minut.
Kruszonka: 10 łyżek mąki wymieszać z 4 łyżkami cukru i utrzeć między palcami z 50 g masła.

Wyrośnięte ciasto posmarować dodatkowo roztrzepanym jajkiem z dwiema łyżkami mleka, posypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec ok 35 minut.

Upieczone ciasto wystudzić.


Smacznego!

1 komentarz:

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.