niedziela, 17 listopada 2013

Makowiec tradycyjny.


Cukierniane makowce są naprawdę marne. Wiedziałam to od zawsze, ale nigdy nie miałam wystarczająco dużo odwagi aby upiec własny, wydawało mi się to zbyt trudne...ale zupełnie niepotrzebnie :) Każdego zachęcam do upieczenia makowca, czuć wielką różnicę. A z poniższego przepisu wychodzą 3 makowce po ponad 30 cm każdy - idealnie aby podzielić się z najbliższymi. Zapraszam!
______________________________________________________________


Najlepszy makowiec na Świecie ;) Kiedy upiekłam swój pierwszy makowiec właśnie z poniższego przepisu obiecałam sobie, że już nigdy nie spróbuję tego ze sklepu :) Wilgotny, z domową masą makową i dużą ilością bakalii, świeżutki przez długi czas. A jaka duma rozpiera człowieka, kiedy sam upiecze makowiec... :) Mój troszeczkę pękł, chyba za bardzo się śpieszyłam, ale smakuje wciąż tak samo dobrze :) U mnie Święta bez makowca to już nie to samo ;)
Składniki:

ciasto:
  • 410 g mąki pszennej +około 1/2 szklanki do podsypywania
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 150 g roztopionego masła
  • 45 świeżych drożdży lub 21 g drożdży suszonych
  • 6 żółtek (białka wykorzystujemy do masy makowej)
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki wódki lub rumu
  • ziarenka z 1 laski wanilii

masa makowa: 
  • 500 g suchego niebieskiego maku (można kupić już mielony)
  • 170 g jasnego brązowego cukru (jeżeli używamy białego, należy dać go troszeczkę mniej)
  • 100 g rodzynków 
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis tutaj)
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki prawdziwego miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła


Wykonanie:

Suche drożdże wymieszać z mąką. Ze świeżych najpierw zrobić rozczyn (instrukcja tutaj na samym dole, pod przepisem). W misce wymieszać wszystkie składniki poza masłem. Wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło.

Gotowe ciasto uformować w kulę i przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1-1,5 godziny).

Przygotować masę makową.

Mak zaparzyć, zalewając go wrzącą wodą ok 2 centymetry powyżej maku. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Odsączyć mak (dokładnie odcisnąć) z wody i zmielić dwukrotnie. Jeżeli kupiliście mielony mak, należy postąpić z nim tak samo, ale już nie mielić.
Do maku dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać masę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i każdą część rozwałkować na prostokąt na papierze do pieczenia.

Masę makową podzielić również na 3 części i wyłożyć na każdą część rozwałkowanego ciasta pozostawiając wolne ok 2 centymetry od brzegów.
Zwijać jak roladę pomagając sobie papierem do pieczenia, następnie zawinąć w papier pozostawiając nie więcej jak 1cm luzu między ciastem a papierem.*

Zawinięte makowce można od razu wkładać do piekarnika lub odstawić na 15 min do podrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 przez 30-40 minut, do złoto-brązowego koloru skórki (będzie przebijać przez papier).

Jeszcze ciepłe makowce pokryć lukrem i posypać suchym makiem oraz skórką pomarańczową.



Smacznego! :)

* zawijanie makowców w papier jest konieczne, żeby nie urosły za bardzo i nie popękały w trakcie pieczenia.


1 komentarz:

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.