Cukierniane
makowce są naprawdę marne. Wiedziałam to od zawsze, ale nigdy nie
miałam wystarczająco dużo odwagi aby upiec własny, wydawało mi się to
zbyt trudne...ale zupełnie niepotrzebnie :) Każdego zachęcam do
upieczenia makowca, czuć wielką różnicę. A z poniższego przepisu
wychodzą 3 makowce po ponad 30 cm każdy - idealnie aby podzielić się z
najbliższymi. Zapraszam!
______________________________________________________________
Najlepszy makowiec na Świecie ;) Kiedy upiekłam swój pierwszy makowiec
właśnie z poniższego przepisu obiecałam sobie, że już nigdy nie spróbuję
tego ze sklepu :) Wilgotny, z domową masą makową i dużą ilością bakalii, świeżutki przez
długi czas. A jaka duma rozpiera człowieka, kiedy sam upiecze
makowiec... :) Mój troszeczkę pękł, chyba za bardzo się śpieszyłam, ale smakuje wciąż tak samo dobrze :) U mnie Święta bez makowca to już nie to samo ;)
Składniki:
ciasto:
- 410 g mąki pszennej +około 1/2 szklanki do podsypywania
- 180 ml ciepłego mleka
- 150 g roztopionego masła
- 45 świeżych drożdży lub 21 g drożdży suszonych
- 6 żółtek (białka wykorzystujemy do masy makowej)
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki wódki lub rumu
- ziarenka z 1 laski wanilii
masa makowa:
- 500 g suchego niebieskiego maku (można kupić już mielony)
- 170 g jasnego brązowego cukru (jeżeli używamy białego, należy dać go troszeczkę mniej)
- 100 g rodzynków
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis tutaj)
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki prawdziwego miodu
- 2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miękkiego masła
Wykonanie:
Suche drożdże wymieszać z mąką. Ze świeżych najpierw zrobić rozczyn (instrukcja tutaj na samym dole, pod przepisem). W misce wymieszać wszystkie składniki poza masłem. Wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło.
Gotowe ciasto uformować w kulę i przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1-1,5 godziny).
Przygotować masę makową.
Mak zaparzyć, zalewając go wrzącą wodą ok 2 centymetry powyżej maku. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Odsączyć mak (dokładnie odcisnąć) z wody i zmielić dwukrotnie. Jeżeli kupiliście mielony mak, należy postąpić z nim tak samo, ale już nie mielić.
Do maku dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać masę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i każdą część rozwałkować na prostokąt na papierze do pieczenia.
Masę makową podzielić również na 3 części i wyłożyć na każdą część rozwałkowanego ciasta pozostawiając wolne ok 2 centymetry od brzegów.
Zwijać jak roladę pomagając sobie papierem do pieczenia, następnie zawinąć w papier pozostawiając nie więcej jak 1cm luzu między ciastem a papierem.*
Zawinięte makowce można od razu wkładać do piekarnika lub odstawić na 15 min do podrośnięcia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 przez 30-40 minut, do złoto-brązowego koloru skórki (będzie przebijać przez papier).
Jeszcze ciepłe makowce pokryć lukrem i posypać suchym makiem oraz skórką pomarańczową.
Smacznego! :)
* zawijanie makowców w papier jest konieczne, żeby nie urosły za bardzo i nie popękały w trakcie pieczenia.
Uwielbiam ciasta z makiem :)
OdpowiedzUsuń