Pierwszy post na blogu :) Blog powstał z potrzeby uporządkowania przepisów i łatwiejszego dzielenia się nimi ze znajomymi.(nawet nie macie pojęcia ile karteczek i karteluszek wkładam do wiklinowego koszyczka a później mam problem z odnalezieniem potrzebnego przepisu...;)
Drodzy Czytelnicy, mam nadzieję, że będzie się Wam dobrze korzystało i każde ciasto będzie udane :)
...Zapraszam na ciasto :)
________________________________________________________________________
Idealne ciasto do wykorzystania ostatnich malin w tym roku :) Bez użycia miksera :) Lekkie, puszyste i co najważniejsze - wilgotne! Nie, nie, to nie jest kolejne typowe ucierane ciasto z mnóstwem masła...w tym nie znajdziecie go ani grama ;) Polecam i zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 220 g drobnego cukru
- 500 g mąki pszennej
- 140 ml oleju słonecznikowego
- 1 jajko (rozmiar L)
- 600 g jogurtu greckiego*
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z jednej cytryny lub 3-4 łyżki wody
- dowolne owoce, ok 500-700 g (mogą to być maliny, śliwki, jabłka, itd)
Wykonanie:
Do dużej miski wsypać cukier. Dodać jajko, wymieszać widelcem a następnie dodać olej i ponownie wymieszać. Dodać sok z cytryny i jogurt. Wymieszać do połączenia składników.
Dodać suche składniki, tzn: przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Połączyć z masą jogurtową.
Formę o wymiarach ok 25x35 cm wysmarować masłem (lub margaryną) i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać i poukładać owoce, lekko wciskając je w ciasto.
Piekarnik nagrzać do 160ºC z termoobiegiem. Do nagrzanego piekarnika wstawić ciasto i piec ok 50-60 minut, do suchego patyczka. Ciasto można sprawdzić patyczkiem po ok 40 minutach.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, pokroić i obsypac cukrem pudrem.
Smacznego!
* jogurt grecki jest najlepszy, bo ma gęstą konsystencję. Często, gdy nie mam odpowiedniej ilości jogurtu część zastępuję gęstą kwaśną śmietaną 18%, spisuje się równie dobrze ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.