Całkiem spontaniczny wypiek. Cieniutkie kruche ciasto, posmarowane ulubioną konfiturą, warstwa waniliowego budyniu, bezy i solony karmel. Można chcieć czegoś więcej?
Świetny przepis do wykonania tartaletek, są bardziej podzielne ;) Zdjęcie wykonane przy bardzo złym świetle, dlatego proszę o wyrozumiałość :) Zapraszam do wypróbowania :)
_______________________________________________________________
Jeżeli macie ochotę na chrupiące ciastko z domowym budyniem i bezami, dodatkowo osłodzonym solonym karmelem, to ten przepis jest dla Was. Robiąc Panią Walewską miałam okazję przekonać się, że kruche ciasto, budyń i beza to połączenie idealne. Polewając taki zestaw solonym karmelem to jest dopiero uczta... polecam :)
Składniki:
kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 145 g masła
- 3 żółtka
- 80 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubiona konfitura
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
budyń:
- 250 ml mleka
- 1 żółtko
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 1 łyżeczka masła
- 55 g cukru
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 1 łyżeczka masła
- świeżo mielona sól morska
Wykonanie:
beziki:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Po każdym dodaniu cukru miksować przez ok 3-5 minut do rozpuszczenia kryształków.
Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (Wilton 1M) i wyciskać beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 140ºC przez ok 1 godzinę.
kruche ciasto:
Składniki na ciasto zagnieść i wylepić nimi dno dwóch tortownic o średnicy 26 cm.
Piec na złoty kolor przez ok 30-35 minut w 170ºC.
Upieczone ciasto posmarować konfiturą. Odstawić
budyń:
Połowę mleka zagotować z cukrami. W miseczce wymieszać pozostałe składniki poza masłem. Wlać na wrzące mleko, mieszać energicznie i pogotować ok 1 minutę. Do gorącego budyniu dodać łyżeczkę masła i wymieszać.
solony karmel:
W garnuszku umieścić cukier i wodę. Postawić na niewielkim płomieniu i nie mieszać, pozostawić do czasu aż kolor karmelu będzie złotawo brązowy. Dodać 2 łyżki śmietanki (ostrożnie, reakcja wybuchowa!:) i dokładnie wymieszać. Dodać łyżeczkę masła i wymieszać do połączenia. Posolić odrobinkę świeżo mieloną solą z młynka.
Na posmarowane konfiturą ciasto wyłożyć budyń (można za pomocą rękawa cukierniczego), na budyniu ułozyć beziki i polać je karmelem. Podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.