środa, 23 października 2013

Kruche ciasto z budyniem, bezami i solonym karmelem.

Całkiem spontaniczny wypiek. Cieniutkie kruche ciasto, posmarowane ulubioną konfiturą, warstwa waniliowego budyniu, bezy i solony karmel. Można chcieć czegoś więcej?
Świetny przepis do wykonania tartaletek, są bardziej podzielne ;) Zdjęcie wykonane przy bardzo złym świetle, dlatego proszę o wyrozumiałość :) Zapraszam do wypróbowania :)

_______________________________________________________________


Jeżeli macie ochotę na chrupiące ciastko z domowym budyniem i bezami, dodatkowo osłodzonym solonym karmelem, to ten przepis jest dla Was. Robiąc Panią Walewską miałam okazję przekonać się, że kruche ciasto, budyń i beza to połączenie idealne. Polewając taki zestaw solonym karmelem to jest dopiero uczta... polecam :)



Składniki:


kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 145 g masła
  • 3 żółtka
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubiona konfitura
beziki:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

budyń:

  • 250 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 1 łyżeczka masła
solony karmel:

  • 55 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 1 łyżeczka masła
  • świeżo mielona sól morska


Wykonanie:


beziki:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Po każdym dodaniu cukru miksować przez ok 3-5 minut do rozpuszczenia kryształków.

Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (Wilton 1M) i wyciskać beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 140ºC przez ok 1 godzinę.

kruche ciasto:

Składniki na ciasto zagnieść i wylepić nimi dno dwóch tortownic o średnicy 26 cm.
Piec na złoty kolor przez ok 30-35 minut w 170ºC.

Upieczone ciasto posmarować konfiturą. Odstawić

budyń:

Połowę mleka zagotować z cukrami. W miseczce wymieszać pozostałe składniki poza masłem. Wlać na wrzące mleko, mieszać energicznie i pogotować ok 1 minutę. Do gorącego budyniu dodać łyżeczkę masła i wymieszać.

solony karmel:

W garnuszku umieścić cukier i wodę. Postawić na niewielkim płomieniu i nie mieszać, pozostawić do czasu aż kolor karmelu będzie złotawo brązowy. Dodać 2 łyżki śmietanki (ostrożnie, reakcja wybuchowa!:) i dokładnie wymieszać. Dodać łyżeczkę masła i wymieszać do połączenia. Posolić odrobinkę świeżo mieloną solą z młynka.


Na posmarowane konfiturą ciasto wyłożyć budyń (można za pomocą rękawa cukierniczego), na budyniu ułozyć beziki i polać je karmelem. Podawać.


Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.