niedziela, 13 października 2013

Chocolate chip cookies - ciasteczka z czekoladą i rodzynkami.

Dzisiaj chciałabym dodać w sumie trzy przepisy. Na dobry początek. Postanowiłam, że będą to przepisy szybkie, proste i takie, nad którymi nie trzeba się długo zastanawiać :)
Te cudeńka to moje ulubione ciasteczka, zapraszam po przepis.

_______________________________________________________________________

    


Chocolate chip cookies to jedne z tych ciasteczek, w których człowiek zakochuje się od razu. Kruche, najeżone czekoladą i rodzynkami ciasteczka o fantastycznym karmelowym aromacie. Wyjątkowy zapach zawdzięczają dodatkowi brązowego cukru. Po prostu trzeba je upiec! :)



Składniki:

  • 80-100 g mlecznej czekolady
  • 80 g rodzynek 
  • 185 g mąki pszennej
  • 140 g zimnego masła
  • 60 g brązowego cukru
  • 50 g białego cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
opcjonalnie: 
  • garść dowolnych posiekanych orzechów

Wykonanie:

Do misy wsyp cukier i dodaj pokrojone na kawałki masło. Mikserem z klasycznymi końcówkami do ubijania zmiksuj masło z cukrem. Dodaj żółtka oraz mąkę, ponownie zmiksuj do postania granulek i wsyp czekoladę:



Wsyp rodzinki i zmiksuj raz jeszcze. 

Gotowe ciasto nabieraj łyżeczką lub palcami. Uformuj kuleczki, wielkości orzecha włoskiego i układaj w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po zużyciu ciasta, spłaszcz dość mocno każdą ułożoną kuleczkę (podczas pieczenia ciasteczka rozpłyną się na boki, ale im bardziej spłaszczymy ciasto przed pieczeniem, tym cieńsze i smaczniejsze wyjdą nam ciastka). 

Wstaw ciasteczka do nagrzanego do 180 - 190ºC piekarnika i piecz ok 10-12 minut, aż do zarumienienia brzegów. 

Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na blaszce - gorące ciastka są bardzo miękkie i rozpadają się. Po wystudzeniu ciasteczka zdejmij z blachy i przełóż na talerz.


Smacznego! :)

inspiracja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.