poniedziałek, 14 października 2013

Palmiery - ciasteczka z ciasta francuskiego.

Dzisiaj przepis, a właściwie pomysł, na jedne z najszybszych ciasteczek pod słońcem :) Klasyczne palmiery, których przygotowanie zajmuje chwilkę, a pieczenie nie więcej niż 15 minut. Dodam również, że korzystając z kupnego ciasta francuskiego otrzymamy tani i niebanalny deser. 
Zapraszam!

_________________________________________________________________


Palmiery to ciasteczka z ciasta francuskiego. Banalnie proste, świetnie zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Dają właściwie niezliczone możliwości, np. z serem, sosem pomidorowym i szynką, z pesto, fetą lub klasycznie, z cukrem, nutellą czy orzechami.


Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (można wykonać ciasto samemu, przepis niebawem)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu lub 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią


Wykonanie:


Ciasto rozwinąć na papierze do pieczenia (bardzo często gotowe ciasto francuskie zawinięte jest wraz z papierem do pieczenia). Posypać całe ciasto cukrem wymieszanym z cynamonem lub cukrem waniliowym. Wizualnie wyznaczyć środek ciasta po czym obie strony złożyć na pół. Wygląda to mniej, więcej tak :) :


Po złożeniu posypać cukrem, czynność powtarzać aż do uformowania z ciasta w rulon.
Położyć ciasto złączeniem do dołu i pokroić na kawałki o szerokości ok 1cm.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach (ciasto bardzo urośnie).


Piekarnik nagrzać do 200ºC z termoobiegiem. Do nagrzanego piekarnika włożyć palmiery i piec ok 15-20 minut. Po upieczeniu zdjąć z blachy.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.