Klasyk w nowym wydaniu :) Wspaniała szarlotka na kruchym cieście z mielonymi orzechami włoskimi, bezą i rodzynkami. Przepyszna! Jesień obfituje w orzechy, tak więc serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu. Zdecydowanie nie można jej nazwać 'zwykłą, nudną szarlotką'. Zapraszam! :)
_______________________________________________________________
Orzechowa szarlotka to ciasto, które wciąga. Zapach cynamonu, mus jabłkowy, chrupiące orzechy i ten aromat...bardzo jesienne ciasto :) I wcale za oknem nie musi być szaro i ponuro, ta szarlotka jest wprost stworzona do popołudniowej kawy w słonecznym, jesiennym ogrodzie. Polecam :)
Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka orzechów włoskich lub 1/2 szklanki mielonych.
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 5-6 dużych jabłek
- 100 g rodzynek
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżki miodu (w zależności jak słodkie są jabłka)
- 3 białka
- 3 łyżki cukru waniliowego
Wykonanie:
ciasto:
Orzechy upraż na suchej patelni do lekkiego przypalenia. Zmiel w blenderze na mąkę i odstaw do wystudzenia.
W misie wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i wystudzone zmielone orzechy. Dodaj masło, posiekaj nożem. Rozetrzyj masło na małe ziarenka wielkości grochu. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto.
1/3 ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażarki na ok 1 godzinę. Pozostałą większą częścią ciasta wylep tortownicę o średnicy 24 centymetrów. Wstaw do lodówki na 40 minut.
mus jabłkowy:
W tym czasie przygotuj jabłka. Obierz je, pokrój na cienkie plasterki. W rondelku rozpuść masło, dodaj jabłka i rodzynki. Podduś je na dużym ogniu przez ok 5 minut, następnie zmniejsz płomień i dodaj miód. Wymieszaj i na małym ogniu duś jabłka tak długo aż zamienią się w mus i odparuje z nich większość soku. Wystudź.
Na wylepioną ciastem tortownicę wyłóż wystudzone jabłka. Odstaw i przygotuj bezę.
beza:
Białka ubij ze szczyptą soli, i stopniowo dodawaj cukier. Gotową bezę wyłóż na jabłka.
Wyjmij z zamrażarki ciasto i zetrzyj na tarce jarzynowej wprost na bezę.
Gotowe ciasto włóż do nagrzanego do 175ºC piekarnika i piecz ok 45 minut.
Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem, podawaj.
Smacznego!
inspiracja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.