niedziela, 27 października 2013

Szarlotka orzechowa.

Klasyk w nowym wydaniu :) Wspaniała szarlotka na kruchym cieście z mielonymi orzechami włoskimi, bezą i rodzynkami. Przepyszna! Jesień obfituje w orzechy, tak więc serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu. Zdecydowanie nie można jej nazwać 'zwykłą, nudną szarlotką'. Zapraszam! :)
_______________________________________________________________


Orzechowa szarlotka to ciasto, które wciąga. Zapach cynamonu, mus jabłkowy, chrupiące orzechy i ten aromat...bardzo jesienne ciasto :) I wcale za oknem nie musi być szaro i ponuro, ta szarlotka jest wprost stworzona do popołudniowej kawy w słonecznym, jesiennym ogrodzie. Polecam :)



Składniki:

ciasto:
  • 1 szklanka orzechów włoskich lub 1/2 szklanki mielonych.
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
mus jabłkowy:
  • 5-6 dużych jabłek
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki miodu (w zależności jak słodkie są jabłka)
beza:
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru waniliowego


Wykonanie:


ciasto:

Orzechy upraż na suchej patelni do lekkiego przypalenia. Zmiel w blenderze na mąkę i odstaw do wystudzenia.
W misie wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i wystudzone zmielone orzechy. Dodaj masło, posiekaj nożem. Rozetrzyj masło na małe ziarenka wielkości grochu. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto.

1/3 ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażarki na ok 1 godzinę. Pozostałą większą częścią ciasta wylep tortownicę o średnicy 24 centymetrów. Wstaw do lodówki na 40 minut.

mus jabłkowy:

W tym czasie przygotuj jabłka. Obierz je, pokrój na cienkie plasterki. W rondelku rozpuść masło, dodaj jabłka i rodzynki. Podduś je na dużym ogniu przez ok 5 minut, następnie zmniejsz płomień i dodaj miód. Wymieszaj i na małym ogniu duś jabłka tak długo aż zamienią się w mus i odparuje z nich większość soku. Wystudź.

Na wylepioną ciastem tortownicę wyłóż wystudzone jabłka. Odstaw i przygotuj bezę.

beza:

Białka ubij ze szczyptą soli, i stopniowo dodawaj cukier. Gotową bezę wyłóż na jabłka.
Wyjmij z zamrażarki ciasto i zetrzyj na tarce jarzynowej wprost na bezę.

Gotowe ciasto włóż do nagrzanego do 175ºC piekarnika i piecz ok 45 minut.
Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem, podawaj.



Smacznego!


inspiracja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.