wtorek, 22 października 2013

Ruloniki z marmoladą na serku waniliowym.

Kolejny pomysł na pyszne wykorzystanie serka waniliowego :) Bezproblemowe, słodziutkie ruloniki, koniecznie z marmoladą. Świetne również z jagodami lub truskawkami. Gorąco polecam :)

_______________________________________________________________


Pyszne, półkruche ruloniki o wspaniałym aromacie wanilii :) Z niewielką ilością cukru 
- dodajemy jedynie opakowanie cukru waniliowego (a to bardzo niewiele;)  
dla wzmocnienia zapachu, cała słodycz pochodzi z serka :)
Polecam do wypróbowania, szczególnie dla dzieci :)



Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 serek homogenizowany (ok 200-300 g, w zależności od pojemności Waszych szklanek, serka trzeba dawać na wyczucie, ewentualnie dosypać mąki :)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • marmolada do nadziewania (lub inne nadzienie o w miarę stałej konsystencji, aby nie wyciekało podczas pieczenia)
  • 150 g masła lub margaryny


Wykonanie:


W misie wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać masło, rozetrzeć na ziarenka wielkości grochu, dodać serek. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.

Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm, posmarować marmoladą i zwinąć w rulonik.

Pokroić zwinięte ciasto na rulony o długości 4-5 centymetrów i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przed samym pieczeniem posmarować ruloniki roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec ok 15 minut.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, podawać.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.