Kolejny pomysł na pyszne wykorzystanie serka waniliowego :) Bezproblemowe, słodziutkie ruloniki, koniecznie z marmoladą. Świetne również z jagodami lub truskawkami. Gorąco polecam :)
_______________________________________________________________
Pyszne, półkruche ruloniki o wspaniałym aromacie wanilii :) Z niewielką ilością cukru
- dodajemy jedynie opakowanie cukru waniliowego (a to bardzo niewiele;)
dla wzmocnienia zapachu, cała słodycz pochodzi z serka :)
Polecam do wypróbowania, szczególnie dla dzieci :)
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 serek homogenizowany (ok 200-300 g, w zależności od pojemności Waszych szklanek, serka trzeba dawać na wyczucie, ewentualnie dosypać mąki :)
- 1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- marmolada do nadziewania (lub inne nadzienie o w miarę stałej konsystencji, aby nie wyciekało podczas pieczenia)
- 150 g masła lub margaryny
Wykonanie:
W misie wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać masło, rozetrzeć na ziarenka wielkości grochu, dodać serek. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm, posmarować marmoladą i zwinąć w rulonik.
Pokroić zwinięte ciasto na rulony o długości 4-5 centymetrów i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed samym pieczeniem posmarować ruloniki roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec ok 15 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.