To trzeci i ostatni już przepis dzisiaj. Zaskakujące jest to, że ciasto parzone, z którego robi się ptysie i eklerki, usmażone na głębokim tłuszczu i oblane lukrem smakuje zupełnie inaczej i jest po prostu obłędne :)
Zapraszam!
_____________________________________________________________
Pączki hiszpańskie, potoczne zwane "oponkami" to smak mojego dzieciństwa. Niegdyś sprzedawane w podziemiach w Centrum, nie wiem jak jest dzisiaj :) Delikatne, wilgotne ciasto parzone, oblane lukrem to po prostu raj dla podniebienia...są przepyszne! Warto je wykonać z uwagi na prostotę - są o wiele łatwiejsze niż klasyczne pączki na drożdżach, dlatego proszę, nie zrażajcie się.
W zasadzie poza nazwą, nie mają z nimi nic wspólnego :)
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 100 g masła
- 250 ml wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
W garnku zagotować wodę z masłem. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć płomień i jednym ruchem wsypać do garnka odmierzoną mąkę ze szczyptą soli, cały czas energicznie mieszając. Ciasto ucierać do momentu kiedy będzie jednolite i zacznie odstawać od ścianek garnka.
Zdjąć z palnika i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego ostudzenia
Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, wbijając po jednym i za każdym razem miksując.
Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Na posmarowany olejem papier do pieczenia wyciskać okręgi w niewielkich odstępach a następnie wyciąć każdą z oponek.
Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Olej powinien mieć ok 180ºC. Oponki kłaść na olej papierem do góry, po chwili zdjać papier i smazyć pączki po ok 4 minuty z każdej strony.
Zdejmować z patelni i układać na półmisku wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Cukier puder utrzeć z 3 łyżkami gorącej wody.
Wystudzone pączki maczać w lukrze i odkładać na talerz.
Smacznego!
inspiracja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.