czwartek, 17 października 2013

Pączki na serku homogenizowanym.

Dzisiaj przepis na przepyszne i błyskawiczne pączuszki. Są malutkie, zaledwie na dwa kęsy, ale robią za to wielkie wrażenie ;) Idealne, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i zależy nam na czasie :). Dodatkowym plusem są niewyszukane składniki, które praktycznie zawsze są pod ręką ;) Zapraszam.

________________________________________________________________


Serek, jajka, mąka..niewiele składników jak na coś naprawdę smacznego, prawda? Pączki swoją słodycz zawdzięczają serkowi, ale równie dobrze można dodatkowo je osłodzić posypując cukrem pudrem :) Przepis przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy nie lubią spędzać w kuchni za wiele czasu lub po prostu go nie mają :) Zachęcam do wypróbowania, dzieci są nimi zachwycone :)



Składniki:

  • 300 g serka homogenizowanego (najlepsze są z waniliowym)
  • 225 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
+ olej do głębokiego smażenia i cukier puder do obsypania


Wykonanie:


W naczyniu wymieszać jajka z serkiem. Dodać przesianą mąkę, sól  i proszek do pieczenia.
Dokładnie wymieszać widelcem.

W szerokim garnku rozgrzać olej do temperatury 170ºC. Łyżeczką nabierać niewielką ilość ciasta (wielkości orzecha włoskiego) i kłaść na rozgrzany olej, smażyć do zarumienienia.
Ważne aby pilnować płomienia, zbyt duży szybko przypali pączki z wierzchu a w środku będą surowe.

Zdejmować z patelni i odkładać na talerz na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru oleju.
Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego!



inspiracja

2 komentarze:

  1. Bardzo ładne Ci wyszły :) Ja kiedyś takie robiłam, to były kosmiczne kształty ;) A są przepyszne, aż zatęskniłam za ich smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale tylko na zdjęciu wyglądają tak ładnie :) Właściwie to są jedne z nielicznych, które przypominały normalne pączki ;) Wszystkie inne miały kształty nie do opisania ;)

      Usuń

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.