Powiem krótko - przepyszne ciasto! Kiedy robiłam je pierwszy raz nie spodziewałam się niczego wyjątkowego, ot zwykłe kruche ciasto przełożone budyniem. ...byłam w wielkim błędzie :) Kruche ciasto, słodziutka beza, krem budyniowy, orzeźwiający dżem porzeczkowy dla przełamania słodyczy...po prostu coś wspaniałego! Wszystkie warstwy tworzą razem cudowne połączenie, po prostu musicie upiec!
___________________________________________________________
Pani Walewska to ciasto znane również pod nazwą Pychotka. Po upieczeniu i spróbowaniu wcale się nie dziwię, bo jest naprawdę przepyszne :) Idealne do upieczenia na niedziele lub imieniny. Jestem pewna, że błyskawicznie zniknie ze stołu :)
Składniki:
kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 90 g cukru pudru
- 200 g masła
- słoik dżemu porzeczkowego
beza:
- 6 białek
- 330 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 3-4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Wykonanie:
kruche ciasto:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na pół.
Przygotować dwie formy o wymiarach 20x30 cm, wyłożyć je papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć pierwszą foremkę (ja po prostu wylepiam, jest mi tak wygodniej). Drugą foremkę wyłożyć drugą połową ciasta. Słoiczek z dżemem porzeczkowym podzielić na pół i posmarować ciasto w obu foremkach. Odstawić.
Włączyć piekarnik aby się nagrzał do temperatury 170ºC. W tym czasie przygotować bezę.
beza:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru, aż do końca. Piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.
Gotową bezę również podzielić na pół, wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem.
Poszczególne warstwy ciasta przed pieczeniem:
Tak przygotowane obie formy, wstawić do nagrzanego piekarnika (do 170) i piec ok 40-45 minut.
krem budyniowy:
Do miseczki odlać 1 szklankę mleka (250 ml), dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszać trzepaczką.
W garnku zagotować pozostałe mleko z cukrami. Na gotujące się mleko wlać zawartość miseczki, zmniejszyć płomień i zagotować, cały czas mieszając, aby nie przypalić budyniu. Wystudzić.
Wystudzony budyń zmiksować z masłem. Przygotowanym budyniem przełożyć placki. Schłodzić co najmniej 2 godziny. Kroić i podawać.
Smacznego!
ispiracja
Ciasto jest pyszne. Uwielbiam ciacha tego typu.
OdpowiedzUsuńBędę zaglądać częściej fajne propozycje słodkości.
Bardzo się cieszę :) Dziękuję i zapraszam ponownie :)
Usuń