sobota, 19 października 2013

Pani Walewska - Pychotka.

Powiem krótko - przepyszne ciasto! Kiedy robiłam je pierwszy raz nie spodziewałam się niczego wyjątkowego, ot zwykłe kruche ciasto przełożone budyniem. ...byłam w wielkim błędzie :) Kruche ciasto, słodziutka beza, krem budyniowy, orzeźwiający dżem porzeczkowy dla przełamania słodyczy...po prostu coś wspaniałego! Wszystkie warstwy tworzą razem cudowne połączenie, po prostu musicie upiec!

___________________________________________________________



Pani Walewska to ciasto znane również pod nazwą Pychotka. Po upieczeniu i spróbowaniu wcale się nie dziwię, bo jest naprawdę przepyszne :) Idealne do upieczenia na niedziele lub imieniny. Jestem pewna, że błyskawicznie zniknie ze stołu :)


Składniki:

kruche ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 90 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • słoik dżemu porzeczkowego

beza:

  • 6 białek
  • 330 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 3-4 łyżki cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła

Wykonanie:

kruche ciasto:

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na pół.

Przygotować dwie formy o wymiarach 20x30 cm, wyłożyć je papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć pierwszą foremkę (ja po prostu wylepiam, jest mi tak wygodniej). Drugą foremkę wyłożyć drugą połową ciasta. Słoiczek z dżemem porzeczkowym podzielić na pół i posmarować ciasto w obu foremkach. Odstawić.

Włączyć piekarnik aby się nagrzał do temperatury 170ºC. W tym czasie przygotować bezę.

beza:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru, aż do końca. Piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.

Gotową bezę również podzielić na pół, wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem.

Poszczególne warstwy ciasta przed pieczeniem:
Tak przygotowane obie formy, wstawić do nagrzanego piekarnika (do 170) i piec ok 40-45 minut.

krem budyniowy:

Do miseczki odlać 1 szklankę mleka (250 ml), dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszać trzepaczką.
W garnku zagotować pozostałe mleko z cukrami. Na gotujące się mleko wlać zawartość miseczki, zmniejszyć płomień i zagotować, cały czas mieszając, aby nie przypalić budyniu. Wystudzić.

Wystudzony budyń zmiksować z masłem. Przygotowanym budyniem przełożyć placki. Schłodzić co najmniej 2 godziny. Kroić i podawać.


Smacznego!



ispiracja

2 komentarze:

  1. Ciasto jest pyszne. Uwielbiam ciacha tego typu.
    Będę zaglądać częściej fajne propozycje słodkości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Dziękuję i zapraszam ponownie :)

      Usuń

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.