piątek, 28 marca 2014

Kotleciki brazylijskie - coxinha de galinha.

Kolejny 'wytrawny' przepis :). Wspaniałe niecodzienne danie, idealne na obiad. Co prawda jest pracochłonne, ale dla smaku - warto! Gorąco zachęcam do wykonania, są przepyszne :). Zapraszam po przepis.
___________________________________________________________________


Coxinha de galinha to tradycyjne brazylijskie pierożki z ciasta na bazie bulionu. Nadzienie stanowi rozdrobniona pierś z kurczaka połączona z serkiem śmietankowym. Delikatne panierowane kotleciki są świetnym pomysłem na obiad, w zestawieniu z lekką sałatką stanowią fantastyczne i oryginalne danie obiadowe.




Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 100 g masła
  • 2 kostki bulionu wołowego
  • 1 opakowanie serka śmietankowego typu Almette 
  • 2 jajka
  • 4-5 szklanki wody
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Wykonanie:

W garnku umieścić piersi z kurczaka, masło, przekrojoną na pół cebulę, czosnek oraz kostki rosołowe. Piersi zalać 4-5 szklankami wody i zagotować. Piersi gotować aż do miękkości mięsa.

Mięso wyjąć i wystudzić. Po przestudzeniu drobniutko pokroić. Połączyć z serkiem, dokładnie mieszając. Gotowe nadzienie odstawić.

Do drugiego garnka odlać 3 szklanki wywaru, zagotować je i dodawać mąkę, cały czas mieszając. Masę gotować przez minutę a następnie odstawić do wystudzenia.



Do wystudzonego ciasta dodać dwa żółtka i wyrobić. Gotowe ciasto wałkować niezbyt cienko, podsypując mąką. Z ciasta wykrajać krążki przy użyciu szklanki.

Na każdy krążek nakładać porcję nadzienia i zlepiać brzegi formując ciasto na kształt pierożka. 





Uformowane kotleciki maczać w pozostałym z ciasta białku a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju z każdej strony do zrumienienia.



Podawać na gorąco.


Smacznego!







inspiracja



4 komentarze:

  1. aż ślinka cieknie, super wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekkie i zdrowe - brakuje mi jednak jakiegoś kawałka owocu tropikalnego, tak, by podkreślić egzotykę dania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy jeżeli wszystko przygotuję sobie jednego dnia (w tym ciasto), a smażenie zostawię sobie na dzień następny, ciasto się nie popsuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic się nie popsuje, pod warunkiem, że ciasto szczelnie owiniesz folią spożywczą i umieścisz w lodówce :)

      Usuń

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.