wtorek, 18 marca 2014

Obwarzanki krakowskie, najlepsze.

Z dzisiejszym wpisem nosiłam się ponad tydzień. Po weekendzie spędzonym w Krakowie zakochałam się w krakowskich obwarzankach :) Postanowiłam, że zrobię je w domu. Musiałam... są tak pyszne, że nie da się o nich zapomnieć. Poniższy przepis jest według mnie najbliższy ideału :) Gorąco Wam polecam - naprawdę pachną Krakowem :)

________________________________________________________________


Wykonanie tradycyjnych krakowskich obwarzanków wymaga trochę pracy, jednak ich smak (i wygląd!) wynagrodzi wszystkie trudy :). Surowe ciasto trzeba przez krótki czas obgotować we wrzątku a następnie piec. Po upieczeniu ciasto wychodzi fantastycznie miękkie w środku, skórka jest wypieczona i chrupiąca. Dla mnie obowiązkowo z sezamem, choć obtoczone w drobnym cukrze są również bardzo smaczne :) Zapraszam.




Składniki:

  • 740g mąki pszennej (ok. 4,5 szklanki o pojemności 250ml)
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 55 g roztopionego masłą
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 125 ml ciepłej wody
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
dodatkowo:
  • 2 litry wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • roztrzepane żółtko z łyżką mleka
  • sezam, cukier, gruba sól lub mak do posypania


Wykonanie:


Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn, odstawić na 10-15 minut. Mąkę przesiać do dużego naczynia, wymieszać z solą i dodać resztę składników. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto odłożyć do misy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi objętość) na ok 1,5 godziny.

W szerokim garnku zagotować wodę z cukrem i sodą.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części (po ok 142 g).
Z każdej części formować wałeczek o długości ok 50-60 cm. Wałeczek złożyć na pół, klka razy obrócić wokół własnej osi tak, aby powstała lina i  połączyć końce.

Po skończeniu formowania, nie czekając na wyrośnięcie, obgotować obwarzanki, zaczynając od uformowanego najwcześniej. Obwarzanek kłaść na wrzątek i gotować przez ok 30-40 sekund.

Obgotowany obwarzanek wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sam sposób postąpić z pozostałymi obwarzankami.

Posmarować obwarzanki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem, solą lub makiem.

Jeżeli obwarzanki mają być na słodko nie należy posypywać ich niczym po posmarowaniu (od razu po upieczeniu posmarować dodatkowo roztopionym masłem i obtoczyć w cukrze).

Gotowe obwarzanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 230ºC i piec ok 12-17 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce.



Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.