środa, 12 lutego 2014

Tort czekoladowo wiśniowy.

Dzisiaj zgodnie z zapowiedzią - idealny tort na zbliżające się walentynki :) Jeżeli upieczecie biszkopt dziś wieczorem lub jutro rano, przygotujecie wiśnie w zalewie alkoholowej to w walentynki będziecie mogli zaskoczyć ukochaną osobę :) Tort jest naprawdę wciągający, konkretny i mocno alkoholowy. Im dłużej wiśnie postoją w alkoholu tym smaczniejsze wyjdą :) Zapraszam!
____________________________________________________________________


Tort "czekowiśnia" to tort dla fanów czekolady :) Jest ekstremalnie czekoladowy :) Fantastyczny zarówno w wersji z gorzką czekoladą jak i z mleczną. U mnie pół na pół, bo gorzka czekolada mi nie smakuje. Wart grzechu, uwierzcie mi. To nie jest jeden z typowo nudnych, przesłodzonych i mdłych tortów czekoladowych - alkoholowe wiśnie nadają mu charakteru, przełamują słodycz czekolady, dzięki czemu całość jest wyrazista. Zdecydowanie nie dla osób na diecie, ale raz można zgrzeszyć, prawda? :)





Składniki:

biszkopt czekoladowy:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
wiśnie w alkoholu:
  • 300 g wiśni (idealnie spisują się mrożone, do kupienia np. Tesco)
  • 3 łyżki cukru
  • 250-300 ml wódki lub spirytusu
 krem czekoladowy do przełożenia:
  • 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej w lodówce przez co najmniej 12 godzin)
  • 500 g serka mascarpone, również schłodzonego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady 
krem do ozdoby wierzchu tortu:
  •  150 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady
polewa czekoladowa na wierzch tortu:
  •  60 g masła
  • 3 łyżki kakao z górką
  • 5 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (można zastąpić kremówką)
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody
+bardzo drobno posiekane orzechy lub wiórki czekoladowe do obsypania boków tortu
+wisienki koktajlowe do dekoracji


Wykonanie:

Dzień wcześniej:

Mrożone wiśnie zasypać cukrem, wymieszać. Zalać alkoholem i umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wstawić do lodówki na co najmniej całą noc.

Upiec biszkopt.

Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od przesiania do miseczki mąki pszennej i kakao.
W osobnym naczyniu umieszczamy oddzielone białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec, kiedy piana jest już ubita zaczynamy stopniowo, partiami dodawać cukier, cały czas miksując.
 Później, dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania.
Mąkę wymieszaną z kakao wsypujemy do miski z ubitą pianą i delikatnie mieszamy szpatułką. Można bardzo ostrożnie zmiksować mikserem na najwolniejszych obrotach.

Tortownicę o średnicy 21-23 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy do formy ciasto, wstawiamy do nagrzanego do 160-170ºC piekarnika i pieczemy przez ok 40-50 minut, do suchego patyczka.

Teraz najważniejsze: po upieczeniu, wyciągamy tortownicę z piekarnika i upuszczamy ją na podłogę z wysokości ponad pół metra, ok 60cm (wcześniej warto rozłożyć na podłodze ręcznik).
Odstawiamy do wystudzenia.


Krem czekoladowy do ozdoby tortu.


Kremówkę podgrzać w garnuszku, uważając żeby nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać do niej posiekaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce do zgęstnienia (na całą noc).

Następnego dnia:

Biszkopt przekroić na 3 blaty, odłożyć.

Wiśnie odsączyć bardzo dokładnie na sitku. Zalewa od wiśni posłuży jako poncz, powinno wyjść ok 1 szklanki. Jeżeli wyjdzie mniej należy uzupełnić alkoholem lub wodą w zależności jak bardzo alkoholowy ma być tort.

Przygotować krem do przełożenia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, odstawić.
Kremówkę i mascarpone umieścić w misce, dodać cukier puder i krótko zmiksować. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia.

Na paterze położyć pierwszy blat. Zapiąć na nim obręcz tortownicy, nasączyć częścią ponczu. Na biszkopt wyłożyć 1/3 kremu czekoladowego, wyrównać. Na krem ułożyć połowę wiśni i lekko wcisnąć. Przykryć drugim blatem, postępować tak samo jak z poprzednim. Ostatni blat nasączy i pozostałym kremem wysmarować dokładnie boki i wierzch tortu.
Boki dodatkowo obsypać posiekanymi orzechami.

Tort odstawić do lodówki i w tym czasie przygotować polewę czekoladową.

 Masło roztopić, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Następnie wsypać kakao i dodać śmietanę. Na sam koniec wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Przestudzić.

Wyjąć tort z lodówki, na wierzch ostrożnie wylewać łyżką polewę czekoladową. Ostawić spowrotem do lodówki do zastygnięcia.

Krem do ozdoby wierzchu tortu ubić i przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy (Wilton 1M)

Kremem ozdobić tort, ułożyć wisienki koktajlowe. Schować do lodówki na 2-5 godzin.

Podawać.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.