wtorek, 21 stycznia 2014

Chlebek bananowy - Banana Bread

Przepraszam bardzo za moją nieobecność, ale ostatnio znalezienie wolnego czasu, który mogę poświęcić na fotografowanie i przygotowywanie wpisów dla Was jest bardzo trudne :( 
A właśnie, co do czasu... ten wypiek to istna oszczędność czasu i pieniędzy ;) Chciałabym zaprezentować Wam pyszne ciasto, które przygotujecie w 5 minut :) Do tego wypieku najlepsze są banany ze skórką, która ma bardzo dużo brązowych plamek. Nie są one zepsute lecz bardzo dojrzałe - miękkie, kremowe i dużo słodsze niż banany bez plamek. Nie wymaga użycia miksera - składniki wystarczy jedynie wymieszać widelcem, przelać do formy i piec :) Zapraszam!
______________________________________________________________________


Ciasto bananowe, zwane chlebkiem bananowym to szalenie popularny w Ameryce wypiek. Jest pyszne, wilgotne i tak cudownie pachnie bananami :) Dodatek brązowego cukru sprawia, że już podczas pieczenia po domu roznosi się cudowny karmelowy zapach... bez miksera, bez problemu - pozostaje tylko piec :) Koniecznie spróbujcie, zwłaszcza jeżeli macie mocno dojrzałe banany :)
Idealny ze szklanką mleka lub jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy.




Składniki:

  • 3-4 bardzo dojrzałe banany (nie za małe i nie za duże)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru brązowego lub białego (można wsypać mniej, chlebek jest dość słodki)
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3-5 łyżki mleka (niekoniecznie, w zależności od gęstości ciasta)

Wykonanie:


W misie wymieszać mąkę, cukier i sodę oczyszczoną. Banany obrać i rozgnieść widelcem. W miseczce roztrzepać jajko, dodać roztopione masło, wymieszać. Do jajka dodać rozgniecione banany i wymieszać.

Rozgniecione banany wymieszane z jajkiem i masłem dodać do misy z mąką, wymieszać widelcem lub łyżką. Jeżeli jest zbyt gęste dodać odrobinę mleka.

Gotowe ciasto przełożyć do keksówki (na zdjęciu) o wymiarach ok 10x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do nagrzanego do 170°C, piekarnika z termoobiegiem i piec 1 godzinę.

Upieczone ciasto wyjąć z foremki, przełożyć na kratkę i wystudzić.

Najlepsze ze szklanką mleka :)


Smacznego!



1 komentarz:

Dodaj tutaj swój komentarz. Komentarze są moderowane.